Steun vragen bij een scheiding

Na een scheiding kun je je heel eenzaam voelen, last van stress krijgen en de balans verliezen. Er kan een gevoel ontstaan dat je er helemaal alleen voorstaat. Of dat de ontstane situatie eigenlijk ‘te groot’ of ‘te veel’ is om zelf te dragen.

Vier verschillende vuisten die tegen elkaar worden gebokst

Vertellen over je scheiding aan familie en vrienden

Als je gaat scheiden komt er een moment dat je over de scheiding vertelt aan familie en vrienden. Belangrijk daarbij is dat ouders:

  • het eerst aan de kinderen vertellen en daarna pas aan familie en vrienden. Het is voor het kind niet goed als die van anderen hoort dat de ouders gaan scheiden.
  • niet te lang wachten met het vertellen dat ze van plan zijn te gaan scheiden en dat ze dit doen op het moment dat ze het hier ook beiden mee eens zijn. 
  • aan de familie en andere betrokkenen duidelijk maken dat ze geen strijd willen voeren met elkaar en dat de omgeving hen hierbij kan helpen. Een mediator kan helpen om op een goede manier te scheiden.

Vraag anderen om steun

De ervaring is dat anderen je graag helpen als je het moeilijk hebt. Steun vragen aan anderen kan lastig zijn, omdat je schaamte voelt of anderen niet wilt belasten. Toch is de ervaring dat je je beter voelt als je steun vraagt aan familie of vrienden. Je hoeft het dus niet alleen te doen.

Hulpaanbod bij scheiden

Als de situatie tussen jou en je ex-partner vastloopt en kinderen hierdoor in de knel komen, bieden diverse organisaties hulp. In eerste instantie kan de mediator of een advocaat hierin veel betekenen. Mogelijk is er voor jouw situatie meer nodig. Om te bepalen welke vorm van extra ondersteuning het beste past, kan advies gevraagd worden bij Algemeen Maatschappelijk Werk of bij de jeugdconsulenten van de gemeente.

Uitgebreide informatie over verschillende cursussen, kun je lezen op scheidingsplein.nl.