Kinderwens en gezond zwanger worden
Wanneer je een kinderwens hebt, wil je graag weten hoe je een zwangerschap het beste kunt aanpakken. Het kan ook zijn dat je al langer wacht op een zwangerschap, maar dat het niet zomaar lukt.
Zwanger worden
Als je zwanger wilt worden, dan is het vaak de wens om dit binnen een jaar te zijn. Dit geldt helaas niet voor iedereen. De oorzaak hiervan kan lichamelijk zijn, maar het kan ook dat je leefstijl, voeding of cyclus een rol speelt.
Gezond aan je zwangerschap beginnen
De tijd vlak voor je zwanger raakt en de eerste maanden van je zwangerschap hebben veel invloed op je baby. Het is belangrijk dat jij en je eventuele partner gezond leven. Je leefstijl is namelijk van invloed op je zwangerschap en de gezondheid van je baby. Op deverloskundige.nl kun je meer lezen over zwanger worden.
In de gemeente Drechterland kun je terecht bij de verloskundigen van Geboortezorg Om De Noord. Ze hebben een kinderwensspreekuur waarin de verloskundige je kan informeren over hoe je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap begint. Het gesprek duurt ongeveer een uur en wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Ter voorbereiding op het gesprek adviseren we je om de vragenlijst van ZwangerWijzer in te vullen.
Voorlichting door verloskundigen
De verloskundigen van Geboortezorg Om De Noord geven voorlichting over gezonde voeding, een gezonde leefstijl, vruchtbaarheid en de menstruatiecyclus. Ze beoordelen eventuele risico’s en vragen naar medicijngebruik, doorgemaakte ziektes, familieachtergrond, aangeboren afwijkingen en erfelijkheid. Ook controleren ze je bloeddruk en je gewicht en verwijzen we je zonodig naar een arts voor verder advies. Ze werken nauw samen met het team gynaecologen in het Dijklander Ziekenhuis.
Als het langer duurt om zwanger te worden of er aanwijzingen zijn voor vruchtbaarheidsproblemen, dan verwijzen ze je door naar het Centrum voor kinderwens in het Dijklander Ziekenhuis.
Niet meteen zwanger
Als je na een jaar proberen nog niet in verwachting bent, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts of een verloskundige. Als zij geen oorzaak vinden voor een uitblijvende zwangerschap, dan wordt je doorverwezen naar een gynaecoloog voor vruchtbaarheidsonderzoek.
Voor meer informatie en steun kun je terecht op Freya.nl, de website van de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.